torsdag 28 januari 2010

Debattfråga!
Efter att ha samtalat och lyssnat till förskolelärare och föräldrar med barn på förskolor har jag fått den uppfattningen att man på många förskolor har valt bort IKT i sitt arbete med barnen. Har jag fel? Om det jag säger stämmer vad beror det då på? Väljer man bort IKT då man anser barnen i förskoleåldern inte har behov av att lära sig IKT eller beror det på att förskolepersonalen saknar kunskap om IKT och har en rädsla för att lära sig det?

tisdag 26 januari 2010

Jag har funderat lite över varför det är viktigt att förskolans personal har pedagogisk digital kompetens? Eller är det kanske inte så viktigt? Jag tror att eftersom vårt samhälle blir allt mer digitaliserat och vi får nya sätt att kommunicera med varandra på, nya sätt att lära oss på och inhämta information på så behöver alla för att kunna delta aktivt i samhället ha grundläggande kunskaper om den digitala tekniken. Eftersom alla barn ska ges samma förutsättningar så långt det är möjligt anser jag det är viktigt att det på förskolorna finns personal med pedagogisk digital kompetens. Man kan inte välja bort IKT i verksamheterna på grund av att man anser att barnen får tillräkligt med ”datortid” hemma. Alla barn har inte föräldrar som kan eller har tid att hjälpa dem att utveckla sina IKT kunskaper och IKT innebär inte bara att sitta framför datorn och spela spel, det är så mycket mer. Att använda sig av IKT betyder inte bara att barnen lär sig behärska tekniken, det ger också barnen nya sätt att uttrycka sig på, nya sätt att betrakta sin omvärld på och nya sätt att utvecklas och lära sig på. Det enda som sätter gränser för hur man kan arbeta med den digitala tekniken tror jag är fantasin och förstås den egna kunskapen om hur tekniken fungerar. Därför anser jag att det är viktigt att vi alla vågar ta steget att lära oss och prova nya sätt att arbeta på. Misslyckas man har man lärt sig något till nästa gång. Jag tror att när dagens barn har vuxit upp och kommit ut på arbetsmarknaden är detta en fråga som inte längre kommer att vara aktuell, då kommer IKT vara en naturlig del i verksamhetens arbete.

söndag 24 januari 2010

Hej igen!
Efter att ha tagit del av hänvisad studielitterattur har jag börjat få ett grepp om vad det innebär att ha pedagogisk digital kompetens. Om jag har förstått det rätt så innebär PDK att man har förmågan att på ett bra sätt kunna använda sig av IKT i sitt arbete med förskolebarnen att man vet hur tekniken fungerar och hur den hjälper barnen att utvecklas. Man måste för att anses ha PDK även vara insatt i vilka digitala verktyg det finns att tillgå och man har kunskap om vilket digitalt verktyg som passar bäst att använda sig av vid ett visst lärtillfälle, alltså att man har kunskap om vilka metoder och teorier det finns inom IKT. Pedagogisk digital kompetens innebär även att man har förmågan och viljan att följa med i vårt samhälles digitala utveckling för att på så sätt hela tiden utveckla sig själv.

fredag 22 januari 2010

Hej! Jag heter Malin och läser till förskolelärare. Min andra termin har just börjat och med den en kurs som heter Pedagogisk digital kompetens. I denna kurs har vi fått till uppgift att starta en blogg där vi ska skriva ner våra tankar om PDK. Mina första tankar är att har man pedagogisk digital kompetens så har man kunskapen om hur man på ett lättförståligt sätt kan förmedla till andra hur den digitala tekniken fungerar. Jag förstår att det innebär mycket mer och jag återkomma med mina tankar när jag satt mig in i ämnet lite mer. Hej så länge!